O nás

Ústav technologie stavebních hmot a dílců Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně zajišťuje výuku studentů bakalářského i magisterského studijního oboru M – Stavebně materiálové inženýrství, doktorského studia oboru Fyzikální a stavebně materiálové inženýrství a dále zajišťuje specializované odborné kurzy, semináře a workshopy.

Výhodou studia na oboru M je prostor pro individuální, až rodinný přístup k jednotlivým studentům.

Absolventi oboru M disponují všemi patřičnými znalostmi profilujícími stavebního inženýra a získávají ucelený přehled o stavebních konstrukcích, klasických i nejnovějších stavebních materiálech a jejich aplikacích ve stavebnictví, získávají rovněž potřebné ekonomické vzdělání a díky univerzálním znalostem předpoklady uplatnit se v široké oblasti stavebních činností, ve velkých podnicích i při soukromém podnikání.

Vědeckovýzkumná činnost ústavu je zaměřena na technologii, užití stavebních hmot a výzkum stavebních dílců včetně jejich zkoušení.

Ústav technologie stavebních hmot a dílců nabízí služby, zaměřené na:           

  • vývoj a komplexní posouzení vlastností stavebních hmot a materiálů,
  • zkušebnictví všech typů betonů, pojiv, kameniv, malt a keramických výrobků v akreditované zkušební laboratoři,
  • analýzu mikrostruktury hmot včetně určení fázového složení a stanovení obsahu dílčích složek,
  • 3D zobrazení mikro a makro struktury zkoumaných materiálů,
  • testování reologických vlastností čerstvých kompozitů,
  • detekci a lokalizaci poruch a vad materiálů, sledování rozvoje jejich deformace, rozvoje trhlin a koroze,
  • simulace působení agresivních a klimatických vlivů pro ověření i prognózu trvanlivosti stavebních hmot,
  • analýzy chování materiálů při různých teplotách až do výše 1 600 °C,
  • stanovení objemových změn materiálů v různých teplotních a vlhkostních poměrech,
  • diagnostika a posouzení (stavebně technické průzkumy, expertízy) stavebních hmot v konstrukcích,
  • materiálové i technologické řešení sanací stávajících konstrukcí,
  • testování tepelně izolačních, akustických, difúzních a jiných fyzikálních vlastností,
  • návrh a ověření optimálního využití druhotných surovin jako náhrady surovin primárních,
  • experimenty ve zkušebních pecích a aparaturách pro extrémní namáhání stavebních materiálů, prvků a konstrukcí (stanovení reakce na oheň, stanovení požární odolnosti).

 

Střediska vědecko-výzkumných aktivit

Zodpovědný: doc. Ing. Jiří Bydžovský, CSc.

Koordinace přípravy návrhů tuzemských a mezinárodních projektů základního i aplikovaného výzkumu včetně projektů smluvního výzkumu s průmyslovými partnery, dohled nad řešením projektů z hlediska věcného i ekonomického, konzultace přípravy průběžných a závěrečných zpráv o výsledcích řešení.

Středisko Akreditovaná zkušební laboratoř při UTHD

Zodpovědný: prof. Ing. Rudolf Hela, CSc., Ing. Adam Hubáček, Ph.D.

Akreditovaná zkušební laboratoř má v současné době akreditovaných ČIA ČR 45 zkoušek pro oblast zkoušení čerstvého a zatvrdlého betonu, betonových výrobků (zámkové a ploché dlažby, silniční a jiné obrubníky, skruže atd.), lehké stavební hmoty, pálené výrobky a tepelně-technické vlastnosti. AZL je současně akreditovaná ÚNM ČR pro provádění akreditovaných zkoušek pro výrobkovou certifikaci v součinnosti s autorizovanou osobou č. 227 VÚPS Praha, a.s.

 Středisko ADMAS

Zodpovědný: prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA, dr.h.c.

Ústav se podílí na činnosti výzkumného programu Vývoj pokročilých stavebních materiálů, v rámci něhož se věnuje výzkumu, vývoji a zkoušení nových stavebních materiálů a hmot na organické i anorganické bázi. Hlavní důraz je kladen především na materiály vysokých užitných vlastností, tzv. polyfunkční materiály, které mohou plnit v konstrukci více funkcí současně. Tím dochází ke zjednodušení provádění konstrukcí a zvýšení celkové efektivity využití materiálů v konstrukci, což vede ke snížení celkové energetické náročnosti na výrobu stavebních materiálů a výstavbu konstrukcí, dále pak k úspoře surovinových zdrojů a v neposlední řadě pak ke zlepšení užitných vlastností prováděných konstrukcí a zlepšení jejich životnosti a trvanlivosti. Středisko disponuje nejmodernějším přístrojovým vybavením, mezi nejvýznamnější zařízení patří rentgenový tomograf, rastrovací elektronový mikroskop se sondou v environmentální podobě a 3D zobrazením, XRD včetně Rietveldovského rozhraní, vysokoteplotní komůrky a SAXS a další.